KOCSOLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Üdvözöljük községünk honlapján!

Hírek
Mi mennyi 2015-ben?
A Tolna megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közzétett egy hasznos pdf-et, melyen listázzák, a hatályos megállapított összegeket, melyet most közzéteszünk.
2015-01-29 11:16:32
Tisztelt Ebtartó!
Kocsola község területén az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. §-a alapján kerül sor az ebek összeírására a jogszabályban meghatározott adattartalommal.
2015-02-05 09:38:32
Időjárás előrejelzés
Kocsola időjárás előrejelzése
2015-04-22 09:09:48
Heti horoszkóp
Érvényes : 2016 január 04 - 2016 január 10.
2015-01-29 14:37:37
Új sarc a kazánokra
A kormány a napelemek mellett az elektromos vezérlésű fűtőberendezésekre is termékdíjat vetett ki. De hogy mennyit kell majd emiatt fizetni az államkasszába, az nem egyértelmű.
2015-01-29 10:07:32
Megszűnik a méltányossági ápolási díj
Márciustól teljesen megszűnik a méltányossági ápolási díj, emiatt több ezer család kerülhet bajba.Az ápolási díj helyett az önkormányzatok más jogcímen támogathatják a szóban forgó családokat, de ehhez az állam már nem ad pénzt.
2015-01-29 09:57:06
Veszettség elleni pótvédőoltás
Pót védőoltás Kocsolán
2015-04-21 09:44:20
Szociális ellátások 2015-ben
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-től jelentős mértékben átalakul. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztásra kerülnek. A helyi önkormányzatok felelőssége növekszik...
2015-01-29 11:25:51
Forrásfigyelő.hu

Tevékeny évek vannak a kocsolai emberek mögött

 

Ez volt az első jövedelmező év a kocsolai önkormányzat számára – mondta Trick Jánosné polgármester. Az eddig elért eredményeiket nemrégiben a testvértelepülési delegációnak is megmutatták.

 

Testvértelepülési találkozó helyszíne volt nemrégiben Kocsola. A németországi Hainrode-ból érkeztek vendégek bő egy évvel a hivatalos kapcsolatról szóló megállapodás aláírása után. Tiszteletükre a Nyugdíjas Klub adott műsort, majd a lakosság nemzetiségi viseletben tartott zenés felvonulást, este pedig örömzenélés volt az Unterrock zenekarral és Staudt Renáta éneklésével. A delegációt Trick Jánosné polgármester köszöntötte, aki nemcsak a települések közötti barátság fontosságát, egymás kultúrájának megismerését és megértését emelte ki beszédében, hanem az elmúlt évek eredményeit is sorra vette.

A Falutér pályázat révén a település három pontja újulhatott meg: a templomkertben lévő hősi emlékmű, a játszótér, valamint a polgármesteri hivatal környéke lett szebb. Térburkolatot kaptak, és parkosították a területeket, illetve utcabútorokat helyeztek ki. A kazánprogramra igényelt támogatás szintén kedvező elbírálást kapott, így az óvodát és az orvosi rendelőt tudták vegyes tüzelésű kazánnal felszerelni. A tüzelnivalót, a fát és aprítékot a közmunkások gyűjtik össze. Szintén közfoglalkoztatásban termelik meg az önkormányzati konyhán felhasznált zöldségeket, de a tavaly elkezdett levendulatermesztés is sikeresnek bizonyult. Vásárolt az önkormányzat két varrógépet, így az ügyes kezű asszonyok levendulás zsákocskákat varrnak a kellemes illatú növény felhasználásával.

Első kép.JPG

A németországi testvértelepülés delegációját hagyományos szüreti felvonulással

fogadták Kocsolán

 

Ugyancsak pályázati támogatással tudtak venni egy lepárló készüléket, amelynek köszönhetően levendulaolajat tudnak előállítani. A termékek iránt van kereslet, eladásuk bevételt jelent a település számára. Ráadásul az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztatóként sok család megélhetését biztosította, amihez a jövőben is tartani szeretnék magukat.

Rendbetették a vendégház előtti járdát, és korlátot építettek

elé a biztonság érdekében

 

Az „Oázis” program ugyancsak nagy segítséget jelent a faluban. A kijelölt önkormányzati földterületen konyhakerti növényeket termesztettek, amelyhez eszközöket, kisgépeket is kapott a település. A program folytatásaként ősszel tízféle gyümölcsfát ültetnek, melyek idővel az iskolásokat és az óvodásokat látják el termésükkel. Piaca néhány éve lett Kocsolának, ami a volt presszó épületében kapott helyet. Az ingatlant megvásárolta az önkormányzat, ugyanis további komoly terveik vannak vele. Ott szeretnének kialakítani egy művelődési házat, a megvalósítás azonban egy megfelelő pályázat függvénye.

Negyedik kép.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Aravatalozó felújítása magában foglalta egy esőbeálló kialakítását is

 

A már elkészült beruházások közé tartozik a ravatalozó külső-belső felújítása, illetve térkövezték az épület előtti teret, továbbá esőbeállót alakítottak ki. Elhelyeztek két térfigyelő kamerát a település frekventált pontjain, de bővíteni szeretnék a rendszert a közbiztonság erősítése érdekében. Az elmúlt hetekben pedig elkezdődött a társulásban elnyert ivóvízminőség-javító beruházás, és új kezelő gépházat építenek.

Ötödik kép.JPG

Az Akácfa utcát nagy mennyiségű zúzott kővel tették járhatóvá

 

Önerőből is sikerült kisebb, de a faluban élők számára annál jelentősebb fejlesztéseket megvalósítani. Ilyen az Akácfa utca felé vezető út rendbetétele, amelyet nagy mennyiségű zúzott kővel tettek járhatóvá, és a Vendégház előtti járdaszakasz balesetveszélyességét is megszüntették, valamint az épület lábazata is megszépült. Apránként, évről évre készült el a körzeti megbízotti lakás felújítása, amelyet ugyancsak önerőből végzett el az önkormányzat. Akárcsak az óvoda vizesblokkjának rendbetételét. A fiataloknak pedig közösségi termet alakítottak ki.

Hatodik kép.JPG

A Falutér pályázatnak köszönhetően szépült meg a hősi emlékmű környéke

 

Az orvosi rendelő felújítására és eszközbeszerzésére a közeljövőben nyújt be pályázatot az önkormányzat. Az óvoda egy részének felújítására beadott pályázat még elbírálásra vár, míg egy készülő anyag az épület tetőcseréjét tenné lehetővé. Trick Jánosné azt is elmondta, hogy az iskola kisebb-nagyobb felújításaira minden évben szán pénzt az önkormányzat, és a napkollektorok kiépítésére benyújtott pályázat is érinti az intézményt az óvoda és a polgármesteri hivatal épülete mellett. Az energiatakarékos megoldással gazdaságosabban tud működni a község.

A polgármester szerint fontos, hogy a falu időseire is odafigyeljenek, ezért 2009 óta töretlenül működik az idősfigyelő szolgálat, amely törődést és biztonságot jelent az öregek számára.

Hetedik kép.JPG

Trick Jánosné polgármester

Számos lehetőség áll még a község előtt

A pályázati forrásokra támaszkodva számos terv megvalósítását szeretnénk még végre hajtani – mondta Trick Jánosné polgármester. Az elképzelések között szerepel a gyógynövény termesztés kibővítése – a levendula mellett homoktövist is termelnének –, és még több földterületet művelésbe vonni. Rövidesen állattartással is gyarapodhat a közfoglalkoztatási program. Sertést és tyúkokat nevelnének, húst és tojást biztosítva az önkormányzati konyha számára. Szintén a Start munkaprogramot érintené egy betonelem gyártó gép és sablonok beszerzése, ami az út- és járdafelújításokban jelentene könnyebbséget. Továbbá – miként az a megyei területfejlesztési koncepcióba is bekerült – paprika feldolgozót akarnak létrehozni. Kocsola jellegzetessége a piros, vastaghúsú paprika, a tájfajta mag értékesítése iránt a Szentesi-Mag Kft. érdeklődik.

Forrás: www.teol.hu

 

Segítség létezik, de kérni nem mindig könnyű

Negyedszer indul útjára a vizelettartási zavarban érintetteket segítő Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program. Tolna megyében nyolc háziorvosi praxisban van lehetőség kontinencia tanácsadáson történő részvételre.

A vizelettartási zavar az a betegség, amiről nem kérdez a háziorvos, és nem mer beszélni a beteg, annak ellenére, hogy ugyanolyan gyakori, mint az allergia.

A gyulaji háziorvosi rendelőben dolgozó munkatárs megerősítette ezt, mint elmondta, nem is rontanak ajtóstól a házba, először burkolt kérdéseket tesznek fel, elsősorban a hölgyeknek. Megoldást is kínálnak: akinek komoly gondjai vannak, szakorvoshoz, urológushoz, nőgyógyászhoz küldik, hiszen gyógyszeres és műtéti eljárások alkalmazásáról csak ő dönthet. Amit viszont helyben is megtehetnek az az, hogy betétet és tornagyakorlatokat ajánlanak. Ez utóbbi nemcsak a rejtett izmokat erősíti, hanem az alhasi szervek védelméhez, ezáltal az életminőség javításához is hozzájárul mind a nők, mind a férfiak esetében. A tornát soha nem késő elkezdeni, hiszen az izom idős korban is edzhető.

A Cseppnyi Önbizalom Program egyik fontos célkitűzése, hogy az érintettek megnyíljanak háziorvosuknak vagy körzeti ápolójuknak és beszéljenek a problémájukról. Eddig már több mint 60 ezer érdeklődő vállalta fel, hogy e kényes témáról beszél az orvosával. Idén tavasszal összesen 329 magyarországi háziorvosi rendelőben várják azokat az érintetteket és a hozzátartozókat, akik eddig még nem mertek beszélni a vizelettartási problémáról. Az idei évtől a Magyar Kontinencia Társaság is a kezdeményezés mellé állt, szakmai támogatásával járul hozzá a program sikeréhez. Tolna megyében Bátán, Dalmandon, Dombóváron két rendelő, Györkönyben, Gyulajon, Kocsolán és Kurdon csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Mitől alakul ki

Az inkontinencia – vizelet visszatartási probléma – előfordulásának gyakorisága az életkorral arányosan nő. Az érintettek közül kétszer annyi a nő, mint a férfi, de a férfiak között is igen nagy, húsz százalékra becsült a számuk. A terheléses inkontinencia elsősorban a nőknél fordul elő. Oka a gátizmok gyengülése, leggyakrabban a terhesség-szülés következményeként. A férfiaknál a prosztata eltávolítása után lehet kellemetlen mellékhatás. A fentieken kívül kiváltó oka lehet fertőzés, a húgyhólyag túlműködése, kövek, vagy tumor, de lelki okok is kiválthatják.

Forrás:http://www.teol.hu/

Advent
Vendégház
Köztéri szobrok
Kocsola
Hivatal
Templom
Hainrode 2014
Cigány Bál 2015.01.31
Orvosi rendelő felújítása